RSS

17 September 2009

INVESTIGATIE RADIESTEZICA LA RUINELE MANASTIRII MOLDOVITA

Imi propusesem demult sa scriu despre o pasiune mai veche a mea si a jumatatii mele, investigatia radiestezica. Ne preocupa de ani buni in mod deosebit investigarea caselor si a locurilor cu incarcatura energetica aparte (Case bantuite??? A, nu, nu vanam fantome heheheeehh). Si cum nu ne despartim de vergele si pendul nici in concediu, in vara aceasta, ajungand in vizita la primitoarele noastre gazde din Vatra Moldovitei (Domnica si Traian Tiganescu), ne-am propus sa investigam ruinele fostei Manastiri Moldovita, aflate in apropiere de casa gazdelor noastre. Nea' Traian (Tiganescu) ne spusese ca, pe vremea cand era flacaiandru, prin '66, s-au facut sapaturi arheologice in locul respectiv (gasindu-se osemintele unui calugar care fusese inmormantat cu cruce la gat si fluier la brau) iar de atunci locul nu a mai interesat pe nimeni.
Descrierea de mai jos este preluata de pe situri de istorie a bisericii romanesti:
"Nu departe de raul Ciumarnei, unde se aflase candva vechea bisericuta de lemn, se mai vad si azi ruinele de piatra de la Moldovita, construita in primii ani ai secolului al XV-lea. Originea sa nu este cunoscuta cu precizie, insa traditia o aminteste inca din perioada voievozilor Musatini cand se pare ca a fost intemeiata de pustnicii din Valea Moldovitei pentru a le servi drept adapost. In codrii care acopereau odinioara clinurile celor doua obcine din stanga si din dreapta vaii Moldovitei, ca si pe paraul Ciumarna vietuiau inca din secolul al XIV-lea numerosi pusnici care si-au intemeiat cu timpul o modesta bisericuta din lemn. Ulterior, s-au inaltat chilii, luand astfel nastere o colectivitate duhovniceasca. Sihastria a fost apoi extinsa. Sub domnia lui Alexandru cel Bun a fost zidita prima biserica din piatra, atestată documentar intre 1402-1410 cu intregul ansamblu de contructii, avand hramul Buna Vestire. Adapostita altadata spre nord-vest, de inaltimi pietroase, impadurite, ea s-a distrus, se pare, din pricina unor alunecari de teren, la inceputul veacului al XVI-lea."
Fotografia de mai jos este facuta de pe malul stang al raului Ciumarna, casa fam. Tiganescu este indicata cu sageata galbena iar imprejmuirea ruinelor cu sageata rosie.









Se pare ca manastirea a alunecat in actuala locatie de undeva din zona brazilor care se vad in imagine, cu tot cu mormintele obstei manastirii - de fapt se observa cum s-a lasat pamantul in zona mormintelor respective.


"Zidurile ruinate, pe jumatate acoperite de moloz, lasa sa se citeasca planul , in forma de trefla, asemanator cu acela al unui alt monument vechi al Moldovei."



Si am ne-am apucat de treaba...am trecut din pronaos in naosul bisericii urmand directia indicata de vergele... dar nu in naos aveam sa ne oprim...



Vergelele s-au incrucisat, indicand prezenta unei surse de energie in zona firidei din absida sudica a altarului...

De regula mai verificam indiciile obtinute si cu ajutorul altui instrument, in cazul acesta pendulul...sursa s-a confirmat!

Iata cateva imagini din cursul anchetei...intensitatea cea mai mare a energiei localizate este in firida din zidul altarului.







Am putut constata ca in acel loc era prezenta o entitate despre care, in urma raspunsurilor primite in cadrul investigatiei, am aflat ca este barbat si se trage dintr-o familie de domnitori. Datorita inceperii ploii nu am putut continua pentru a afla mai multe amanunte insa, ajunsi acasa, am intrebat gazdele daca stiu ceva despre acest lucru. Nu stiau nimic dar ne-au spus sa intrebam la manastire pentru ca acolo cu siguranta vom primi un raspuns. Intr-adevar, a doua zi ajungand la manastire, maicutele cu care am discutat (si al caror nume nu va fi dat aici) nu au fost surprinse de rezultatele investigatiei noastre, spunand ca este foarte posibil ca intre zidurile bisericii sa fi fost ingropat unul dintre fiii nelegitimi ai unui domnitor al Moldovei, caci la acea epoca membrii familiei domnitoare aveau frecvent legaturi extraconjugale.

Cu siguranta vom revizita ruinele manastirii, pe vreme frumoasa, pentru a afla mai multe amanunte...







0 comments: