Analizand harta orara de mai sus observam ascendentul in Leu. Conflictul cu Univ. Spiru Haret este generat de dorinta MECI de a impune USH conditii arbitrare cu aroganta si incapatanare chiar si in cazul in care se dovedeste ca MECI greseste. Guvernatorul Leului, Soarele, fiind in casa a 12-a, arata ca nu se fac publice adevaratele motive ale acestei actiuni, lucru intarit si de opozitia ascendentului cu Neptun in Varsator care spune ca exista o influenta mare in minister din partea unui grup care nu e format in totalitate din persoane de buna credinta. De fapt se incearca tinerea in viata a unui ideal despre care nici MECI nu are o idee prea clara. Inconjunctia ascendentului cu Uranus arata tenacitatea cu care MECI lupta dar care deranjeaza multa lume care este deschisa abordarilor noi. Receptia mutuala dintre Soare in Rac si Luna in Leu din casa a 12-a (a institutiilor de stat!!!) arata incercarea de protejare cu grija unui parinte a "copiilor" MECI: universitatile de stat, ca acestea sa supravietuiasca in prezent in conditiile in care o faceau in trecut. Supravietuirea aceasta se leaga de fapt de situatia financiara precara a universitatilor de stat (Mercur, guvernatorul casei a 2-a a banilor se afla in casa a 12-a) Temerea este ca, daca universitatile de stat sunt afectate, se va pierde si o parte din identitatea MECI, de aici vine si nevoia ministerului de a detine controlul (Soarele in inconjunctie cu Pluto). Apar reactii puternice si directe, uneori duse la extrem. MECI va realiza in cele din urma ca demersul sau necesita efortul conjugat al mai multor persoane care initial fac angajamente ca apoi sa se dezica. Careul lui Uranus cu Pluto arata tensiuni intre dorinte individuale (ale cui oare???) si forte politice si colective. Cu Neptun in casa a 7-a este foarte posibil sa se strice o parte din caruta MECI deoarece strategia de a ataca reputatia USH in acest demers a fost de proasta inspiratie.
Marte (semnificatorul USH in harta orara), guvernatorul casei a 9-a, a invatamantului superior, se afla in casa a 10-a in sextil cu conjunctia Soare - Luna si cu Mercur, insemnand ca USH nu este dispusa sa cedeze, avand increderea, resursele si motivatia necesare. Va lua taurul de coarne si isi va face cunoscute intentiile, punand in mod deosebit accent pe faptul ca toate realizarile se bazeaza pe eforturile proprii. Va reactiona cu promptitudine si intr-o maniera directa la oricare situatie conflictuala. Toti vor sti la ce sa se astepte de la USH pentru ca e pregatita sa puna cartile pe masa si sa convinga.
In termeni mai putin astrologici, cele de mai sus s-ar traduce asa: invatamantul superior la distanta nu isi are rostul daca nu ajuta la imbunatatirea calitatii actului academic, a proceselor, activitatilor si rezultatelor sale. Nu mai vorbim de contributia sa la imbunatatirea calitatii vietii in general. Chestiunea calitatii este mult mai complexa la nivelul invatamantului superior decat in invatamantul gimnazial si liceal.
O intrebare interesanta ar fi in ce masura ar trebui sa avem invatamant la distanta din punctul de vedere al necesitatii, dezirabilitatii, oportunitatii, al confortului si fezabilitatii. La care se adauga si reusita integrarii in invatamantul la distanta a functiei de predare/insusire a cursurilor - subiect de disputa pentru adeptii invatamantului romanesc traditional. Pe de alta parte institutiile de invatamant superior sunt asaltate cu cereri din ce in ce mai numeroase de scolarizare din partea populatiei. Invatamantul superior la distanta aduce speranta pentru multi potentiali studenti daca este abordat corespunzator si se au permanent in vedere posibilitatile si limitarile sale. Ca prime posibilitati as enumera reducerea costurilor de investitie pentru programele de predare si evaluare, studentul isi organizeaza singur timpul de invatare si o relationare mai rapida intre cei implicati in procesul de predare - invatare. Limitarile provin numai din opozitia la schimbare a unor grupuri adepte ale invatamantului traditional. De ce: un factor foarte important in evolutia invatamantului superior la distanta este aparitia noii generatii de tineri care traieste intr-o lume dominata de calculator si internet, aflata la antipodul filozofiei de transmitere si primire a informatiei la modul traditional.
Acesti tineri sunt capabili sa asimileze noua tehnologie cu mare usurinta si flexibilitate pentru ca este interactiva si foarte aproape de asteptarile si nevoile lor. Pentru prima data in istoria omenirii asistam la un paradox: o generatie mai tanara ajunge sa stapaneasca o tehnologie mult mai bine si mai rapid decat generatia mai in varsta. Nu ma hazardez prea tare daca ii spun generatia internet. Problema autoritatilor incepe in momentul in care aceasta generatie se inscrie in ciclul de invatamant superior. Si aceasta problema deja exista. Sunt universitatile pregatite sa faca fata asteptarilor si nevoilor unor generatii care stapanesc tehnologia mai bine decat profesorii lor? Aceasta ar trebui sa traga un semnal de alarma pentru institutiile de invatamant superior sa priveasca in perspectiva si sa isi adapteze formele de invatamant daca vor sa supravietuiasca si mai ales sa ofere studentilor conditiile de a se educa la nivelul de calitate si pertinenta necesar LOR, STUDENTILOR, si nu grupurilor de interese. Sa ne intelegem, invatamantul slujeste oamenilor si nu invers! Tin sa atrag atentia ca aceste generatii sunt instrumentul prin care societatea isi va impune cultura. Fara indoiala ca prezenta tinerei generatii in sistemul de invatamant superior necesita schimbari si implicit studentii nu vor mai accepta doar solutii traditionale la problemele legate de propriul proces de invatare. Ei deja doresc alt gen de interactiune, doresc sa aiba o noua perspectiva asupra rolului profesorului, o pertinenta mai mare a continutului educational privind aplicabilitatea sa in practica si chiar demonstreaza ca fac diferenta in privinta calitatii procesului de invatamant de care beneficiaza optand pentru invatamantul la distanta in numar din ce in ce mai mare.