RSS

14 February 2011

DE CE REFUZ SA REALIZEZ HOROSCOPUL ZILNIC

Mi s-a sugerat de multe ori ca ar fi mai interesant daca as avea si un horoscop zilnic pe blog. Ei bine, nu ma omor dupa trafic pe blog si nici dupa publicitate. Este adevarat, mi-am incercat mana si la asa ceva intr-o vreme insa nu aveam prea multe de analizat si nici de spus in incercarea mea de a oferi fiecarei zodii o interpretare autentica a pozitiei planetelor in ziua respectiva. Si iata de ce refuz sa fac acest lucru.

Majoritatea ziarelor care apar zilnic - iar unele au deja un nume in mass media - insereaza si un horoscop (zilnic si el)  pe ultima pagina.
La capitolul "Dragoste" ti se spune ca vei avea parte de o seara pasionala cand de fapt relatia ta e pe duca. La capitolul "Profesie" citesti ceva despre o avansare cand de fapt iti pregatesti dosarul de somaj. Iar la capitolul "Sanatate" horoscopul te asigura ca esti in forma cand de fapt ai temperatura si zaci in pat. Apoi iti spui ca astrologii fabuleaza si, fie continui sa citesti horoscopul zilnic din amuzament fie nu mai citesti deloc rubrica respectiva.
Oare sa minta astrologii?
Pai sa vedem: daca nu apar numele complet si fotografia autorului (eventual sursa - site, etc), este putin probabil ca horoscopul sa fi fost scris de un astrolog. Mai mult, astrologii care doresc sa isi pastreze reputatia nu semneaza NICIODATA un horoscop zilnic. De ce? Ei stiu bine ca nu exista asa ceva. Sa o faca poate in anonimat, sub imperiul crizei financiare...foarte posibil. Dar ei stiu foarte bine ceea ce stiu si eu si urmeaza sa va explic mai jos.
Astrologii urmaresc miscarea planetelor si fac tot posibilul sa interpreteze evenimentele viitoare din viata unei persoane, a unui grup sau a unei tari. De ce nu poate astrologia sa prevada evenimentele din viata de zi cu zi?
In primul rand, sa luam in calcul mecanica planetelor. Stim ca Pamantul se misca permanent in jurul propriei axe si in jurul Soarelui, asijderea si planetele. Galaxia noastra (Calea Lactee) se roteste in permanenta in jurul propriului centru. Intregul univers este in miscare continua. Din acest motiv, planetele au intotdeauna o pozitie diferita si un unghi diferit  fata de Pamant. La fel, si pozitiile planetelor una fata de cealalta se schimba in permanenta. De exemplu, atunci cand o planeta isi transmite vibratiile catre Pamant din semnul gemenilor, (60°-90°) sau din semnul scorpionului (210°-240°), rezultatele difera. De asemenea, unghiul format intre planete, respectiv de 30°, 60°, 90°, 120° sau 180° are si el consecinte diferite.  Atunci cand doua planete se afla in unghi de 30°, 60° sau 120°, vibratiile celor doua planete sunt compatibile si complementare. Pe de alta parte, la unghiuri de 90° sau 180°, vibratiile sunt incompatibile si genereaza conflicte. Pentru a putea vedea imaginea cerului si aspectele formate de planete, trebuie sa stim cat de repede se misca acestea. Astfel, cea mai rapida este Luna, care, desi nu este planeta, datorita apropierii sale de Pamant, are o influenta puternica. Miscarea completa de revolutie a Lunii in jurul planetei noastre este de aproximativ 28 de zile. Ca satelit al Pamantului, Luna se invarte in jurul Soarelui cu aceeasi viteza ca si Pamantul si incheie miscarea de revolutie in 365 de zile. Miscarea de revolutie a lui Mercur in jurul Soarelui se incheie in 88 de zile, a lui Venus in 225 de zile. Marte necesita 322 de zile, Jupiter 11 ani si 365 de zile, Saturn 29 de ani si 267 de zile, Uranus 84 de ani si 7 zile, Neptun 164 de ani si 285 de zile si Pluto 248 de ani si 157 de zile.

Calculand cat dureaza ca planetele sa traverseze fiecare semn zodiacal (30° din ecliptica) si sa schimbe harta cerului asa cum este vazuta din oricare punct de pe Pamant, avem:

Mercur, cea mai rapida planeta, traverseaza o zodie in 14 zile. Venus in 26-30 de zile. Atunci cand este in mers retrograd - o data sau de doua ori pe an - dureaza doua luni.
Soarele traverseaza o zodie in 28-31 de zile. In medie, lui Marte ii ia 2 luni insa uneori se misca mai rapid si dureaza doar 40 de zile sa traverseze o zodie. Daca e in mers retrograd, dureaza pana la 6 luni. Jupiter sta intr-o zodie - in medie - un an. Daca se misca rapid, poate traversa o zodie si in 6 luni (cum avem anul acesta!!!)  Daca e in mers retrograd - si nu se intampla in fiecare an - dureaza 18 luni. Cu Saturn dureaza 2.5 ani. Pe durata acestei perioade Saturn este retrograd de 2 sau 3 ori. Uranus traverseaza cele 30° ale unei zodii in 7 ani. Retrogradeaza in fiecare an, adica de 7 ori in fiecare zodie. Neptun parcurge cele 30° in 14 sau 15 ani si retrogradeaza in fiecare an pana la 5 luni. Nu in ultimul rand, Pluto. Orbita lui este excentrica asa ca uneori sta intr-o zodie 12 ani, alteori 25. Cel mai repede traverseaza scorpionul (12 ani) si cel mai lent racul (25 de ani). Retrogradeaza 6 luni in fiecare an.

Avand in vedere cele de mai sus, ce fel de schimbare in viata cuiva poate aduce intr-o singura zi  schimbarea pozitiei planetelor si a aspectelor dintre ele? Raspunsul este: niciuna!

Numai Luna ar putea avea influenta deoarece ea traverseaza o zodie in 2-3 zile. Insa vorbim de o picatura intr-un ocean in comparatie cu alte influente serioase ale planetelor. Prin urmare, cel mai scurt interval in cadrul caruia se poate schimba imaginea cerului - si nu este mereu acelasi - este cel putin o saptamana.

Din punctul de vedere al astrologilor seriosi, horoscopul zilnic este un mod de denigrare a imaginii astrologiei si aruncare a ei in derizoriu. Din nefericire traim vremuri in care banii sunt pe primul loc iar unii sunt gata sa discrediteze profesia de astrolog pentru cativa arginti. Cu toate acestea, sa nu ii condamnam. Sa nu uitam ca astrologii sunt si ei oameni. La urma urmei, nimeni nu e perfect.

0 comments: