RSS

13 January 2014

HOROSCOPUL ROMANIEI PE ANII 2014 SI 20152014 nu este sfarsitul lumii – desi pentru unii s-ar putea sa fie.
Ciclul planetar al anului 2014 este marcat de lupta dintre libertatea individului si controlul instituit de stat si cea dintre cultura nationala si globalizare.
Ultimul careu dintre Uranus si Pluto a avut loc intre 1932-34, cand lumea a iesit din criza economica de atunci. Tot atunci a inceput sa se manifeste teama ca Europa va fi impartita intre idealurile politice ale comunismului rus si ale capitalismului american. Si asa s-a si intamplat.
Scaderea economica intotdeauna pune cele mai mari greutati pe umerii clasei de jos si a celei mijlocii iar careul Uranus-Pluton in curs de desfasurare are de spus o poveste importanta si in  2014.
Oamenii pot indura multe greutati insa semne ca se apropie de limita suportabilitatii exista de cativa ani.  

Evenimentele radicale din Africa de Nord si Orientul Mijlociu pe care le cunoastem au avut cauze multiple, desigur.  Insa cu siguranta au izbucnit in momentul in care guvernele au taiat subventiile la alimente si carburanti. La fel, in Europa grevele au izbucnit in momentul in care, conform planurilor de austeritate initiate de guverne, s-au eliminat programele sociale care ajutau clasa saraca si cea mijlocie.
La noi, guvernul a fost convins ca reducerile bugetare si masurile de austeritate sunt singura solutie la criza datoriilor. Dar nu a facut decat sa arunce mii de oameni in mizerie si saracie. Insa guvernul mai trebuie sa fie constient si ca aceste masuri aplicate pe termen lung vor face ca saracii sa fie si mai saraci iar consumatorii nu vor mai avea banii cu care Romania sa iasa din criza.

S-a ascuns numarul real al somerilor insa incepand de acum nu se mai poate ascunde adevarul deoarece indicatorii economici si lipsa refacerii economice reale nu se mai pot ascunde dupa sintagme de genul “stai sa vedem” sau “suntem pe calea cea buna”. Oamenii s-au saturat iar guvernul a fost tinta catorva proteste publice incepand cu octombrie 2013. Desi protestele au incetat ca forma fizica in lunile de iarna, se stie ca se vor relua in primavara lui 2014 cu forte sporite. Dar si pana atunci, pe masura ce inceputul anului aduce si mai multe nemultumiri in randul populatiei prin noi taxe si impozite, noi reforme, este posibil ca si la sfarsitul lunii ianuarie sa vedem miscari de strada. In cazul in care masurile de austeritate vor continua, lucrurile se vor inrautati. Odata cu Mercur stationar retrograd in Pesti aspectat de Neptun este momentul ca guvernul sa isi stabileasca o alta strategie, sa isi dea seama ca planul actual nu numai ca nu functioneaza dar si ca drumul pe care merge sfarseste in prapastie. 

Vom auzi minciuni, deziceri. Guvernantii vor incerca in secret si cu disperare sa isi salveze reputatia si puritatea idealurilor politice. Disperate vor fi si incercarile de a pastra secretul in privinta colapsului economic, lucru indicat de Nodul lunar Nord care tranziteaza primul decan al Scorpionului – si vor perpetua afacerile clandestine cu pretul austeritatii platit de cei multi. Pe de alta parte, oamenii nu isi mai permit multe din ce isi permiteau inainte (vacante, masini, haine etc) si se concentreaza numai pe necesitatile din viata lor, acest lucru accentuand impresia ca promisiunile de refacere economica nu se vor indeplini.

Venus este stationar direct si in conjunctie cu Pluto in Capricorn pe 31 ianuarie 2014, sugerand ca gestionarea finantelor publice trebuie schimbata radical (careul cu Uranus).

Pe 1 august 2013 Uniunea Europeana a inaintat o propunere legislativa potrivit careia se permite guvernelor ca, in cazul unui colaps bancar, sa confiste bani din conturi personale (din al meu si din al dvs, stimati cititori). Sa fie clar, Uniunea Europeana a confiscat proprietatea privata a cetatenilor din Cipru fara a organiza dezbateri, fara suport legislativ sau acordul parlamentului cipriot. Contul bancar nu este proprietatea statului ci proprietatea privata a cetateanului. Asa zisa prabusire a Ciprului daca guvernul nu este lasat sa ia bani din conturile private a fost o gogoasa, un pretext pentru a justifica un jaf in masa. In loc sa protejeze bancile responsabile de criza economica si saracirea populatiei, Cipru trebuia sa procedeze cum a procedat Islanda. Stim cu totii acest exemplu. Se pare ca guvernul cipriot a ales o alta cale, si-a aruncat oamenii in ghearele Uniunii Europene si FMI si astfel a pregatit terenul pentru haos economic, revolte si dependenta de dictatura financiara si haos. Cipru este o reduta cazuta deja. Cipru este pe lista FMI sa isi vanda bogatiile ca sa plateasca datoria la FMI. Romania la fel. Pe masura ce incepe sa se manifeste crucea cardinala este foarte posibil sa se exercite presiuni pentru votarea acestei legi. Cand se va intampla asta? (si cred ca se va intampla in toata Europa) Pare rezonabil sa se intample atunci cand are loc un crah la bursa, cand derivatele datoriilor acumulate de banci si marile institutii financiare dintr-o data nu mai valoreaza nimic si cand sunt create “circumstantele exceptionale” – ca sa citez din propunerea legislativa respectiva - pentru a fura banii oamenilor ca sa se salveze bancile. Cu Venus stationar aspectat de opozitia Jupiter - Pluto in careu cu Uranus , si Mercur (comertul) care formeaza conjunctie cu Neptun (care dizolva) finele lunii ianuarie par un moment bun pentru un crah bursier. Daca nu se intampla pana atunci, piata va mai schiopata o vreme pana in octombrie dar din pacate atunci prabusirea va fi profunda si pe o perioada lunga. In cazul in care se intampla in ian/feb 2014, e posibil ca guvernul sa astepte pana in martie ca sa dezvaluie si alte orori pe care le are in plan. De una stim deja, este vorba de acciza suplimentara la carburanti de 7 centi a carei aplicare s-a amanat pana la 31 martie printr-o ordonanta de urgenta desi termenul initial era 1 ianuarie 2014.

Opozitia exacta dintre Jupiter si Pluto are loc in 20 aprilie (cand Soarele intre in semnul lui Venus, taurul) insa se va simti inca in data de 14. Insa, momentul conjunctiei exacte a Lunii cu Pluto in opozitie cu Jupiter, sugereaza ca oamenii (Luna) se vor opune legii (Jupiter), se vor rascula impotriva guvernului si a perspectivelor pe care le prezinta. Asadar ce vom vedea in 20 aprilie va fi reactia vehementa la evenimentele generate de crucea cardinala.

Venus, planeta care guverneaza finantele, face conjunctie cu Chiron in pesti, aratand clar ca sistemul financiar este distrus irevocabil, si, conjunctia fiind pe semn mutabil, planul financiar este instabil. Inca de anul trecut din august au tot fost ocazii de a gasi o solutie. Cu Venus in pesti, solutia clara este de a imparti banii cu oamenii. Cu alte cuvinte, economia nu poate creste daca oamenii nu au bani sa cheltuie. Cum insa Venus se deplaseaza catre Neptun, banii au fost inghititi de marile institutii iar oamenii au ramas fara (vorbim de protectie sociala, sanatate si asa mai departe). Cu Marte in balanta guvernul nu este capabil sa ia decizii. Desi stie ca banii trebuie sa faca parte din solutie, nu poate avea sanse de reusita fara reformarea drastica a structurilor existente, lucru pe care Romania nu il poate face in mod unilateral fara sa ajunga o tara izolata in si de Europa. 

Bancile au avut multe ocazii sa ia situatia economica de piept si sa schimbe modul in care se fac si se distribuie banii. Din pacate bancile si marile corporatii au doar un scop, acela de a face profit pentru proprii actionari. Altminteri s-ar fi reusit salvarea economiei. La fel, firmele din domeniul petrolului si gazelor (nu voi da nume) din industria farmaceutica, minerit, firmele-capusa abonate la contractele cu statul si firmele de stat neprofitabile pun pe fuga consumatorii prin preturile si politica practicate si asta numai pentru a prinde o bucata de ciolan. Sunt firme gigant care, in foamea lor, pretind din ce in ce mai mult din ciolan – dar numai cata vreme li se permite. Cei mici conteaza numai in calitate de consumatori. La refuzul acestor giganti de a inceta bataia de joc si jefuirea tarii se adauga – spre rusinea lor – guvernul si politicienii alesi de oameni sa lucreze in folosul lor, guvern si politicieni care nu au puterea sa faca nici treaba pentru care au fost alesi si nici sa schimbe ceva fara sa muste mana care le da bani! Asadar, desi exista o portita de iesire, nu se va intampla fara consecinte grave.
Desi guvernul ar trebui sa faca schimbarea, nu o va face. Daca pana pe 14 aprilie nu se profita sa se rezolve problemele economice cat timp se mai se poate, colapsul financiar va fi inevitabil. Nu se va intampla imediat insa acesta va fi punctul de plecare. Analizand crucea cardinala, va spun ca nu este o furtuna intr-un pahar cu apa. Este un conflict serios intre cei care vor ca lucrurile sa ramana asa cum sunt si cei care doresc imperios schimbarea. Personificarea acestui eveniment astral este cat se poate de tangibila si cuantificabila.
Este posibil ca mass media aservita sa incerce sa relateze evenimentele in lumina in care doreste sa o vedem noi insa este putin probabil sa nu relateze nimic. Este pacat si stim ca a mai facut acest lucru si nu a dat publicitatii informatii suficiente astfel incat oamenii sa nu se trezeasca si sa nu se revolte impotriva coruptiei si a deciziilor oribile care le ameninta insasi existenta. Marte va ajunge in opozitie cu Uranus, intregind aceasta mare cruce. Se va vedea pana atunci lipsa de reactie si nu va mai ramane decat sa se forteze schimbarea radicala. Pana la momentul respectiv guvernul va fi avut ocazia sa faca ceva insa nu va fi miscat nimic si nu va misca in continuare. 
In schimb va incerca sa faca uz de forta si intimidare ca sa supuna masele. Oameni buni, atunci vor fi in derulare contracte comerciale (lucru indicat de Mercur in conjunctie cu Uranus in berbec) care au mai degraba menirea de a proteja firmele straine si drepturile acestora de a da in judecata guvernul in cazul in care sufera pierderi decat menirea unui contract comercial in adevaratul sens al cuvantului. Acesta este raspunsul guvernului la incercarea de a rezolva criza economica: protectionismul si propriile sale beneficii.

Cu Marte in balanta este greu de luat decizii insa ceva se va intampla daca sunt afectate drepturile omului, energia aceasta trebuie sa se duca undeva – cel mai probabil se va concretiza in frustrare. Am vazut cum s-au taiat beneficiile de asistenta sociala, medicala, beneficiile persoanelor cu dizabilitati si ale celor bolnavi de cancer. Mai mult, traiul de zi cu zi este din ce in ce mai scump. Preturile la mancare cresc inaintea salariilor. Furnizorii de utilitati - gaze, electricitate, apa, energie termica – majoritatea vanduti de guvernele anterioare unor companii private – au crescut tarifele in medie cu 10%. Necesitatile vietii de zi cu zi au devenit din ce in ce mai greu de gestionat. Pensionarii trebuie sa aleaga intre a da banii pe caldura sau pe mancare. Se inchid spitale si scoli. Consiliile locale taie din cheltuieli ca sa economiseasca bani. Iar cei mai afectati sunt tot cei saraci. Contrastul dintre saraci si bogati este clar. Si mai clar este ca nu cei saraci, pensionarii sau bolnavii au produs criza. Ei doar platesc un pret prea scump. Dar chiar si oamenii, care sigur vor ajunge in strada, nu pot schimba situatia pe simplul motiv ca sunt suparati, Iar guvernul este incapabil sa ia vreo masura pentru ca problema este globala iar solutia trebuie sa fie globala. Preluarea puterii de la cei care o au acum se va face prin confruntare directa insa mafia este prea mare si prea organizata ca sa fie distrusa de persoane care nu sunt pregatite nicicum. Insa nimic nu le va impiedica sa protesteze cu voce tare si in numar cat mai mare.

Saturn se afla de fapt in semnul traditional al lui marte, scorpionul. Este inevitabila folosirea de mijloace represive. Micul si marele malefic (adica Marte si Saturn) se afla in pozitii dificile, asadar solutiile sub aceste auspicii sunt brutale si aduc o suferinte inutile pentru milioane de oameni. Insa acesta este momentul in care simbolurile astrale sugereaza ca guvernul ia bani din conturile oamenilor si aprinde astfel scanteia razmeritei. Mai exista si potentialul unei legi martiale care creste pe masura ce guvernul incearca sa isi protejeze “stapanii”, respectiv marii giganti de care am pomenit mai devreme. Iar daca aceste lucruri nu se intampla atunci urmeaza sa se intample ceva de magnitudine asemanatoare despre care nu stim nimic in momentul de fata.

Venus se afla in punctul de mijloc dintre Neptun si Chiron. Un indiciu mai bun ca suntem in plina criza economica nici ca exista. De asemenea aspectul sugereaza ca vor trece inca 5 ani pana sa se termine. 

Este clar ca guvernul si populatia se afla in opozitie. Este posibil ca liberalii sa decida sa rupa alianta, lasandu-si aliatii sa conduca guvernul. Insa nimeni nu va vrea sa conduca tara in conditiile unei economii ireparabile. Si niciun partid majoritar nu va fi vazut drept salvator. Oamenii, daca au ratiune, vor respinge candidatul partidelor politice care au avut ocazia sa ia decizii indraznete si sa reprezinte poporul dar care in schimb au ales sa reprezinte marile corporatii ca acestea sa faca profit. Marile corporatii prezente in Romania par sa aiba mai multa influenta asupra politicii guvernului decat electoratul care i-a pus pe guvernanti in scaune. Iar grupurile politice care se opun sunt trase pe dreapta si reduse la tacere. Toate partidele sunt vinovate de acest act de perfidie. Daca partidele vor votul oamenilor, atunci sa inteleaga ca un candidat trebuie sa reprezinte oamenii intai si nu corporatiile, marile firme sau investitorii straini.
Simplu spus, nu exista candidati politici in Romania care sa rezolve incalcita problema economica a tarii. Si nici nu exista vreun candidat pregatit sa iasa din mlastina – ca sa folosesc un eufemism – de la palatul Victoria si sa faca ceva pentru poporul roman.

In 2014 lumea va ajunge intr-un impas pentru care nu se va gasi o solutie pana cei care se opun schimbarii fie dispar fie cad in dizgratie.

Unii vor fi de parere ca violenta rezolva problemele si vor promova iminenta unei legi martiale, in mod deosebit in august, pe fundalul conjunctiei Marte-Saturn. O a doua conjunctie a lui Marte va fi cu Pluto in noiembrie. Protestele si luptele de strada nu vor reprezenta de aceasta data o strategie eficienta, nu va functiona. Singurul mod de a invinge aceasta oligarhie si o economie bolnava de cancer in faza terminala este prin hotararea oamenilor de a actiona individual, de a nu mai cumpara de la ei, de a nu le mai da banii lor.  Firmele cu care ne-am obisnuit pe piata vor disparea. Vor falimenta bancile. Guvernele vor fura bani. Protestele se vor amplifica. Toate acestea se vor intampla inainte ca noi, oamenii, sa reusim sa ne opunem in mod eficient celor care inca se agata cu disperare de vasul acesta care se scufunda.

Pana in 2015, cand Saturn trece pe semnul mutabil al sagetatorului, vom incepe sa traim vremuri instabile si nesigure. Aceasta este perioada pentru care oamenii ar trebui sa fie pregatiti. Vor fi tensiuni mari si nesiguranta pentru toti. Vom fi contestati ca popor cat si ca pozitie in lume. Insa va fi si o perioada in care ne vom da seama mai bine ce se petrece si cum putem actiona fiecare in parte ca sa producem schimbarea.

Va exploda somajul. Inflatia va creste rapid, la fel vor creste si impozitele si taxele daca nu se fac taieri la sange in aparatul de stat, atat pe parte de servicii cat si pe parte de infrastructura. Sa ne gandim la cele necesare subzistentei, la mancare, apa si caldura. Vom avea parte de cel putin 2-3 ani de vremuri extrem de grele, probabil mai grele decat cele traite in epoca asa zisa de aur.

Pana in 2018 se vor fi luat decizii nefericite in privinta modului de gestionare a resurselor tarii. Solutia la ce prevesteste crucea cardinala in privinta chestiunii banilor descrisa de opozitia Jupiter-Pluto ne-o indica planeta Venus, planeta economiei si a finantelor. Nu conteaza cati bani are o tara daca majoritatea sunt detinuti de persoane foarte bogate sau sunt scosi din tara de firme mari. Economia in prezent este bolnava in stadiu terminal. Si trebuie distrusa inainte sa ne distruga ea pe toti.

Din ce in ce mai multi oameni se trezesc si isi dau seama ce se intampla insa tot atat de multi sunt atrasi de mirajul ignorantei consumerismului, de telenovele si reality show-uri decat sa incerce sa constientizeze ce ii asteapta. Nici canalele media importante nu sunt de folos si e clar ca libertatea presei nu e prezenta nici in ziare si nici la televizor cata vreme marile corporatii dicteaza ce trebuie sa se difuzeze.

Pentru multi, daca nu folosim timpul sa ne trezim, va fi prea tarziu cand se va prabusi economia. Exista riscul foarte real ca moneda euro sa se prabuseasca, poate nu in 2014 insa la putin timp dupa. Va fi nevoie de mult mai multi oameni constienti pentru a construi o campanie eficienta impotriva celor care vor ca saracii sa moara din cauza saraciei decat sa schimbe sistemul.

Ce anunta crucea cardinala poate suna putin apocaliptic insa nu este sfarsitul lumii. Este, de fapt, nevoia de a defrisa padurea inainte de construi un drum nou. Pentru ca fiecare dintre noi sa facem parte din acest inceput, sa avem influenta asupra viitorului nostru, trebuie sa ne unim ca popor si ca popoare si sa respungem hegemonia care ne controleaza astazi.0 comments: