RSS

14 October 2011

CRIZA ECONOMICA DIN 2012

Spuneam in septembrie anul trecut ca adevarata criza economica inca nu a sosit.  Adevarata criza economica incepe in a doua jumatate a anului 2012 si continua dincolo de jumatatea acestei decade. "Cel mai probabil, refacerea economica va incepe odata cu intrarea lui Uranus in taur (in martie 2018), in paralel cu Neptun in pesti si Pluto in capricorn." http://vorbalilianei.blogspot.com/2010/09/tranzitul-lui-neptun-prin-pesti.html .
In momentul de fata, cei care ii asculta pe "expertii" care se perinda pe la radio si TV si care "sunt siguri" ca momentul 2008 a fost depasit, sunt convinsi ca nu mai poate exista o alta criza economica. Si nici macar nu li se spune adevarul. Sunt putini cei care au curajul sa spuna lucrurilor pe nume. Din pacate acestia sunt repede adusi la tacere si marginalizati. In 2012 nu se sfarseste lumea, se va sfarsi insa cu siguranta "lumea" multora. Pentru ca o mare parte din economia nu demult sanatoasa, este pe cale sa se prabuseasca. Majoritatea se va speria dar teama este o reactie normala in prima instanta. Depinde de fiecare cum canalizeaza aceasta energie: teama pozitiva te motiveaza sa iei masuri, sa faci ceva, pe cand teama negativa te paralizeaza si adesea te aduce in starea de a te complacea, de a amana luarea unor decizii. 

Asadar:
Aspectele planetare din intervalul octombrie 2011  - ianuarie 2013 anunta evenimente  cu impact puternic asupra sanatatii economiilor nationale. Este important ca intre octombrie 2011 si august 2012 sa ne pregatim pentru o schimbare majora a modului in care functioneaza economia, aceasta perioada este inceputul unei noi crize economice de proportii. Acum, in ajunul evenimentelor din 2012 - 2013, bancile, economistii, politicienii, investitorii si guvernantii se inghesuie sa declare ca sunt optimisti si ca au incredere in pietele de capital, in banci si in "fundamentele solide" ale cresterii economice. Toate acestea sunt foarte departe de adevar. In realitate sunt speriati cu totii. Optimismul afisat nu este reprezentativ pentru realitatile din viata noastra: ne asteapta ani negri  - nu numai pe noi, romanii - datorita coruptiei fara precedent, lacomiei si prostiei bancilor, organismelor guvernamentale, jucatorilor la bursa, investitorilor, guvernelor, statelor,  economistilor si politicienilor, oligarhiei si ale celor ce se cramponeaza sa isi pastreze pozitiile privilegiate intr-un sistem in cadere libera.
A doua decada a acestui secol se prezinta cu configuratii planetare care au inceput sa se formeze inca din 2008. Contopirea energiilor cardinale cu energiile planetare anunta o decada de tranzitie.  Acesti ani vin cu o criza economica majora odata cu explozia preturilor. Aceasta inseamna ca cel putin jumatate din activitatile economice la nivel mondial se vor reduce, datorita zecilor de ani de coruptie financiara, speculatii si ilegalitati la scara mare. Potrivit calculelor mele, urmatorul declin economic (dupa cel din decembrie 2007  - iunie 2009) va fi cel mai grav si va incepe in 2012. Se va intinde pana in 2016 - 2018: iata asadar o perioada de cel putin cinci ani de profunda criza economica. Acestea sunt previziunile mele. Nu s-au schimbat din 2009 pana acum. Dupa cum am mai spus, efectele asupra societatii, tarilor, natiunilor, statelor si pana la cea mai marunta forma administrativa vor fi asemanatoare celor din anii '30. Ca asa va fi, avem indicii de cativa ani buni; cu toate acestea putini au fost cei ce au vazut aceste indicii inainte de explozia imobiliara si inflorirea pietei creditelor ipotecare din 2005 -2006. Criza bancara se aseamana cu cea din anii '20 cand tranzitele planetare erau asemanatoare cu cele din prima decada a anilor 2000.

0 comments: