RSS

30 March 2011

ANALIZA ANILOR 2011, 2012, 2013 IN LUMINA NOILOR EVENMENTE - PARTEA a III-a

Spuneam in partea a II-a: "In vara, careul lui Uranus in berbec cu Pluto in capricorn mai are un grad pana sa devina exact si va intensifica  - la nivel mondial - confruntarile dintre oameni si clasele politice iresponsabile si corupte. Primul careu din seria Uranus-Pluto devine exact pe 24 iunie 2012. Pana atunci se va globaliza lupta impotriva elitei politice si a oligarhiilor  financiare incheindu-se in 2015"

As dori sa dezvolt putin paragraful de mai sus pentru ca deja aceste aspecte sunt in formare si indica in mod clar care sunt consecintele:
Trebuie sa traiesti pe alta planeta ca sa nu bagi de seama ce se intampla in Orientul Mijlociu si Africa de Nord. De curand au inceput proteste si in Marea Britanie iar scanteia se va aprinde si in alte state. Nu se poate trage decat o singura concluzie: a inceput razboiul mondial al claselor sociale. Chiar si la noi, in Romania, clasa capitalista arunca in joc orice mijloace ca sa puna mana pe un sistem care deja e pe moarte: bani, santaj politic, mass media aservita. Strategia nu este greu de ghicit: se da vina pe criza financiara pentru starea de saracie care a accentuat inegalitatea sociala; se incurajeaza consumul si se faciliteaza obtinerea creditelor. In multe tari firmele clientelare isi umplu conturile din profiturile uriase in timp ce oamenii de rand au salarii din ce in ce mai mici, lucreaza ore mai putine sau sunt someri. Iar lucrurile se inrautatesc odata cu cresterea preturilor la alimente.
De fapt oamenii de rand sunt sursa de venit a oligarhilor care, in goana lor dupa noi surse de profit, nici nu se gandesc la acestia. Iar prapastia dintre cei foarte bogati si sociatatea din care au facut candva parte se adanceste pe zi ce trece. Ei ajung sa traiasca complet rupti de realitatea celorlalti. Influenta politica ii ajuta sa se eschiveze de la plata taxelor si impozitelor. Iar faptul ca au control si asupra mass media  ii ajuta sa le spuna saracilor, celor multi si minoritatilor, propria poveste despre criza financiara.  

De exemplu povestea cu "pensiile nesimtite" ale unor fosti angajati la stat. Exagerarile si minciuna fac parte din arsenalul lor atunci cand este vorba de salariile fostilor angajati platiti din bugetul de stat sau local. Au aparut fel si fel de povesti despre pensiile enorme ale celor care s-au pensionat la varsta de 50 de ani. Probabil exista cateva astfel de situatii insa nu este o situatie generala. Cei din sectorul public stau mai bine decat cei din sectorul privat: macar acestia au pensii. Si au platit pentru aceste pensii contributii din salarii mult mai mici decat ale celor din sectorul privat. Tragedia este ca multi din sectorul privat nu au garantata siguranta pensiei chiar daca platesc contributii mai mari.

In al doilea rand: cand face un credit ipotecar, titularul ipotecii are obligatia sa returneze imprumutul bancii. Cand ia un card de credit, titularul are obligatia sa returneze banii bancii - chiar daca banca schimba ulterior regulile. DAR, atunci cand statul semneaza un contract de munca cu angajatii sai, nu mai plateste pensiile daca nu ii  convine.

Concluzia este cat se poate de simpla: regulile se schimba dupa cum este necesar astfel incat banii sa mearga de la saraci la bogati.
Firmele clientelare pastreaza banii statului pentru ele si inregistreaza, in mod paradoxal am spune noi, profit. Asta in timp ce somajul creste, se inchid firme, scad salarii si creste nesiguranta locului de munca. Pe masura ce criza avanseaza, politicienii nu mai maresc taxele si impozitele ci prefera sa aduca bani la buget din alte parti: taie pensii, salarii, stimulente, locuri de munca etc. Oare statul primeste ceva in schimbul favorului pe care il face firmelor clientelare? Nu. Acestea evita plata taxelor si impozitelor la fel de abil precum reusesc sa controleze bugetul statului astfel incat sa beneficiaze de el. Cu alte cuvinte, statul nu are bani NU pentru ca este impovarat de plata pensiilor si a salariilor catre proprii angajati ci pentru ca firmele clientelare nu isi platesc taxele si impozitele asa cum facem toti ceilalti (inclusiv angajatii la stat!). Este adevarat (si totodata un triumf ideologic al lor) faptul ca am inghitit povestea cu "consilierea ineficienta", cu "angajatii la stat care nu fac nimic si trebuie restructurati sau trebuie sa li se taie din salariu sau pensie".  Da, asta cred ei despre noi, ca inghitim la nesfarsit galustele lor. Singura solutie o reprezinta miscarile de protest si nu numai. Da, oamenii vor avea de suferit si probabil vor plati cu sange. Dar ce ne mai ramane de ales? Nu pe noi ne va salva Basescu.  

0 comments: